7 september 2010

Bara 2 års barntandkrämsmumsande


– Behöver du spotta? frågade jag dottern när hon grimaserade under tandborstningen.
– Nej, mumsa! sa hon och svalde en munfull hallonsmakande barntandkrämsskum.

Vi har haft bantandkräm med alla upptänkliga godissmaker. Prydda av allt från Bamse till Byggare Bob via Teletubbies och hajar. Och nu är det plötsligt över.

Här om dagen var hon på premiärbesök hos tandläkaren, som man ska när man är tre år.
– Och så är det bra om ni börjar med vuxentandkräm nu, sa tandsköterskan.
– Vad sa du? undrade jag.
– Ja, det kan vara bra att börja redan nu, så det inte blir en så drastisk övergång sedan.

Jaha. Var det så kort period man skulle ha de där färgglada tuberna hemma?
Storebror är sex år men har haft en annan tandläkare och fått njuta barntandkräm ända tills nu. Men nu åker han med på nya direktivet. Han har sedan länge lärt sig konsten att spotta. Men lillasyrran mumsar vidare. Fast nu med mentolsmak.

Liten räkneövning: Borsta barnens tänderna ska man egentligen göra så fort de dyker upp. Säg vid ett år då (man får ju räkna med ställtid också ....). Och så övergång till vuxentandkräm någon gång när de är tre år (om man ska tro den senaste tandsköterskan). Det blir två år. Två små år med barntandkräm.

En snabb koll visar att barntandkrämstillverkarna själva rekommenderar barnvarianten t o m sex års ålder. Argumenten för barntandkräm är att smaken är roligare och att den innehåller mindre fluor – bra när man inte kan spotta. Men man kan egentligen lika gärna använda vuxentandkräm redan från början, bara man tar tillräckligt lite, säger flera experter. Alla verkar dock eniga om är att barn bör använda vuxentandkräm när de permanenta tänderna tittar fram.

2 kommentarer:

  1. Stoooort! Undra om det är lika viktigt att det är RÄTT tandkräm när det är vuxenvarianten? Vi har ratat Skalman till förmån för Bamse - mammans invändning att det ju var samma tandkräm bemöttes med STOR misstro. Kanske blir det detsamma nu: Pepsodent, nä skulle inte tro det - var är vår Colgate??? /jea.

    SvaraRadera
  2. Det är lite trolleri det där med tandkrämen. Tänk vad mycket en liten valmöjlighet kan göra för känslan av kontroll och viljan att få sina tänder borstade!

    SvaraRadera