24 augusti 2010

Bara 14 år i skorejset


Mätte just barnens skor invändigt, såhär vid terminsstart. De där nya skorna de fick precis i början av sommaren. Resultat: 0 mm i marginal. För båda barnen. Aj vad ont sånt gör i föräldrasamvetet.
Snabb vända ner på stan för inköp av nya höstskor. Där tusentals andra föräldrar försökte göra samma sak, bland urplockade hyllor. Nu har kidsen i alla fall var sitt par nya. De borde räcka några månader, innan det är dags för vinterstövlarna. Kanske, kanske att de funkar även till våren. Men jag tänker inte satsa några pengar på det.


Barns fötter verkar växa hela tiden. Över tre centimeter det första levnadsåret, visar en koll på growingpeople.se. Sedan 2 cm per år i ett par år. 1,5 cm per år i två- och treårsåldern. För att sedan växa ungefär 1 cm per år fram tills de är elva år. Puberteten är också en tillväxttid, men fötterna växter i början, och resten av kroppen mot slutet av puberteten.

Hur länge behöver jag alltså köpa nya skor inför varje säsong? Hver gang, verkar det som, tills de är typ femton. (Tur att det finns så många fina skor ... och mätstickor och internethandel.)

Om inte annat tror jag att de vill köpa sina skor själva efter det.

4 kommentarer:

  1. Det konstiga är väl att de växer de där två centimetrarna över en natt, när skorna fortfarande är ganska nya. Onödigt tycker en ekonomiskt sinnad mamma.

    /Helena

    SvaraRadera
  2. Eller hur? Och visst är det mystiskt! Är det något med sommaren och att saker växer då ....?

    SvaraRadera
  3. Om fötterna skall bli väldigt stora kan det krävas tre par skor per säsong. Tre par gympadojor, tre par skridskor, tre par basketkängor... Så var det med min bror. När han tog studenten hängde vi upp alla gamla sparade skor i ekipaget. Galet nog hade våra föräldrar sparat alla - från små trettior till 49:s. Många blev det... /jea.

    SvaraRadera
  4. Oj, det ger ett visst perspektiv ...
    Underbar idé med studentekipaget – vill se bild!

    SvaraRadera