12 juni 2010

Bara 4 månader som lattemamma – någonsin!


Som förstagångsförälder var det en rolig upptäckt att det gick att ta med sig sitt barn och fika på kafé. Lika stor upptäckt var det att dagarna var räknade, eftersom det stillaliggande, portabla barnet med tiden blev allt större och krypvilligare. Det är en sådan där grej jag hade önskat att någon berättat för mig: Passa på och fika, för du har bara ett visst fönster.

Jag tippar att de flesta vill vara hemma i lugn och ro, kanske de första två månaderna eller så. Sedan öppnas lattefönstret. För att möjligtvis stängas vid fem sex månaders ålder. Ja, rent praktiskt går det ju att hålla på längre än så, men där bör man i alla fall sluta om man ska tro ett nätverk av norska sjukgymnaster, som slagit larm om att lattemammornas barn riskerar att få en försenad motorisk utveckling.

Det är nämligen just vid fem sex månaders ålder som barnen börja vilja röra på sig, åla sig framåt eller bakåt. Och det är ju svårt att göra om man ligger i en vagn eller sitter i ett knä. Det är inte det att de nödvändigtvis kommer så långt, men av under det här ålandet tränas den viktiga sammordningen mellan armar och ben som är grunden till de många svårare rörelser då barnen ska börja gå.
Om man struntar i allt vad vad norska barnmorsksor och motorisk utveckling heter, så tar det ändå stopp när barnet börjar krypa, vid sju till elva månaders ålder.

När mitt andra barn föddes kom den allra största överraskningen. Som troligtvis bara gäller göteborgare: Vi kan bara vara lattemamma med första barnet. Varför? För när man är föräldraledig får äldre syskon bara gå på kommunala dagis 15 timmar i veckan. På många förskolor uppdelat på tre timmar om dagen. Och då, kan jag intyga, blir det ytterst få latte på stan.

Som tur är kan man ses hemma hos varandra istället. Med fördel hos andra föräldrar, med barnsäkrade, ålvänliga hem, kompletta med roliga kompisar för de äldre syskon att leka med. Kanske kan mammorna till och med få ro att prata såpass att de kläcker en idé om en blogg ...

Hur länge tycker du det funkar att vara lattemamma?

1 kommentar:

  1. Hade ett halelujah-moment idag med 10-åring, 6-åring och 3-åring: minsta barnet hemma från dagis (frisk-dagen), alla samlade på det lokala fiket, mamman med latte, kidsen med glass, solen skiner lagom mycket, lekplats på behändigt avstånd, 6-åringen suckar lyckligt "det här är livet" - det går att vara latte-mamma HUR LÄNGE SOM HELST!!!

    SvaraRadera